Quantcast
САЩ изпратиха 100 камиона с неизвестен товар в Сирия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ изпратиха 100 камиона с неизвестен товар в Сирия

Правителството твърди, че целта на Америка е да краде петролни ресурси от страната
3 523
 Pixabay
Първият конвой се състои от около 60 превозни средства, а вторият - от около 40.

Американските военни са изпратили повече от 100 превозни средства от иракска територия в две колони, които се движат към провинция Хасака, съобщи информационната агенция САНА, като се позова на разкази на местни източници от региона Ал-Ярубия, предава БГНЕС.

Конвоите се състоят от 100 камиона, превозващи контейнери с неизвестен товар, предполагаемо "логистични материали", както и хладилни камиони. Първият конвой се състои от около 60 превозни средства, а вторият - от около 40. Те са преминали на сирийска територия от Ирак през контролно-пропускателния пункт Ал Уолиид, посочват източниците на САНА. И двата конвоя се движат под защитата на няколко бронирани автомобила.

САЩ се разположиха в Сирия под претекст за борба с ИД, но не са се изтеглили напълно, въпреки че обявиха терористичната организация за победена. Вашингтон също така няма мандат от Съвета за сигурност на ООН или покана от избраното правителство в Дамаск, за да оправдае разполагането на сили в страната.

Дамаск, Техеран и Москва многократно са възразявали срещу продължаващото пребиваване на американски войски в Сирия, наричайки го нелегитимно. Вашингтон на свой ред твърди, че силите му са останали, за да предотвратят попадането на местните петролни ресурси в ръцете на терористи. Сирийското правителство обаче настоява, че те всъщност са ангажирани с кражбата на петролни ресурси от страната. 

Ключови думи:

САЩ, Сирия, петрол

Още

ЦРУ установи, че Хаванският синдром не идва от врагове на САЩ

20.01.2022

663
Байдън очаква Путин да предприеме действия в Украйна

20.01.2022

Обновена

1408
САЩ и България започнаха 6-месечни военни учения на полигона Ново село

18.01.2022

4135