Quantcast
Книгоиздатели: Грамотността да не се облага с ДДС | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Книгоиздатели: Грамотността да не се облага с ДДС

Нови заглавия и средства за закупуването им трябва да има във всяка библиотека в страната
167
Председателят на АБК Десислава Алексиева представи политиките и исканията на издателите.

Грамотността да не се облага с ДДС, закон за книгата и авторските права, спешни мерки за борба с пиратството в Интернет – това бяха част от темите, поставени на пресконференцията на асоциацията на книгоиздателите у нас.

На финала на най-голямото литературно събитие на открито – Пролетния базар на книгата и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, асоциация „Българска книга“ обяви следващите си стъпки от националната кауза #грамотност. „През изминалата седмица зад каузата застанаха Столична община, ресорните министерства, учените и индустриалният капитал, на които благодарим, защото инвестицията в книги и грамотност е инвестиция в бъдещето на страната“, каза председателят на управителния съвет на АБК Десислава Алексиева.

„След силното начало на сезона с „Походът на книгите“, след успешните събития на открито, които днес приключват пред НДК, но в условията на няколко кризи, които удрят паралелно сектора, възниква необходимост от децентрализиране на дейността на асоциацията, тъй като София не е България и ние искаме да мултиплицираме ефекта от успешните дейности в цялата страна“, изтъкна зам.-председателят на организацията Мая Бобева и коментира приоритетите за сектора: „АБК планира все повече инициативи в подкрепа на четенето и грамотността, което е основна наша задача. Продължаваме и дейността си по отношение на хармонизиране на законодателството“.

Асоциация „Българска книга“ ще съсредоточи усилията си върху приемането на Закон за книгата, който да я защитава в краткосрочен и дългосрочен план като достояние на националната култура, да подкрепя както нейното представяне в чужбина, така и книжната екосистема, в която се включват издатели, автори, преводачи, литературни агенти, книжарници, библиотеки и др., подчертаха книгоиздателите. Този закон трябва да подсигури и дългосрочна подкрепа за каузата #грамотност. Асоциацията внася и предложение за законови промени, които да отразяват определени политики – авторското право и възнаграждения, достъпа до книги и подкрепа за създателите на книги, спешни мерки за борба с Интернет пиратството.

„Не на последно място – нулево ДДС върху книгите, защото те не са обикновена стока и грамотността не бива да се облага с данъци“, коментира Петя Господинова, директор „Книгоиздаване“ в изд. „Сиела“. Преди седмици бе публикувана и европейската директива, според която книгите не бива да се облагат с ДДС, а няколко европейски държави вече я интегрират в своето местно законодателство, отбеляза тя.

АБК настоява още в актуализирания бюджет да се вземат предвид стандартите за библиотечно-информационно обслужване и по-специално в частта му за новите заглавия. „Това е изключително важно с оглед подсигуряване на базовото човешко право за достъп до книги и информация във всяко населено място. Не е редно библиотеките да кандидатстват на конкурсен принцип за закупуване на нови заглавия. Ако целта е #грамотност – нови книги трябва да има във всяка библиотека, а достъпът във всяко населено място да е равнопоставен“, коментираха издателите.

Във връзка с предложенията им предстоят срещи с министрите на културата, образованието и финансите. Ще бъдат сформирани и работни групи в рамките на АБК, които да изработят съответните документи.

Още

"ДДС върху книгите е данък върху грамотността"

04.08.2022

239
Падането на цените на бензина и хляба трябва да се случи до събота

05.07.2022

Обновена

1640
Фирмите с обороти до 100 000 лв. могат да кажат "сбогом" на ДДС